Maizena

Historie

MAIZENA har eksisteret i mere end 100 år og er dermed et af de ældste varemærker i Norden. Navnet MAIZENA er tæt knyttet til ordet majs. Navnet går faktisk helt tilbage til 1492, da Columbus sagde: ”Jeg så i dag korn kendt som Mahiz” (på dansk: Majs). 

 

Denne erklæring er faktisk grunden til, at amerikanere bruger ordet corn for denne kornsort, mens resten af verden bruger ordet majs, som stammer fra de indfødte amerikanere. Det originale navn fra det indfødte Amerika leder hen til botanikeren Carl von Linné, som gav planten det officielle navn ZEAMAY i 1753.

 

Majsplantens gode egenskaber til madlavning har altid været ind-lysende, men den vandt en ekstra dimension, da John Polson udviklede processen, som gjorde det muligt at udvinde majsstivelse. Firmaet Brown og Polson havde succes fra starten og fik yderligere vind i sejlene i 1854, da Polson patenterede produktionsmetoden. 

 

På samme tidspunkt udviklede Brown og Polson eksporten. Store dele af det engelske imperium købte produktet, og patentet blev udvidet til også at omfatte baby-mad, cremesovs, blancmanges (en slags dessert) og til at gøre supper og sovs tykkere.

 

MAIZENA kom til Danmark i 1860, og danskerne var hurtige til at bruge majsstivelse i madlavningen. Produkterne kom fra Duryeas fabrik i USA. Der blev offentliggjort opskrifter for MAIZENA budding, og i 1891 blev der bragt en annonce i Berlingske Tidende, som lovpriste ”Det delikate MAIZENA majsmel lavet af Duryea”.

I 1962 lancerede MAIZENA-Compagniet kagecreme, og det var startskuddet til det MAIZENA, vi kender i dag. Introduktionen af andre MAIZENA-produkter tog for alvor fart op gennem 1990’erne. 


Ikke mindst takket være MAIZENA, er danskerne nu i stor stil begyndt at lave ”hjemmelavede” tærter, kager m.m. Siden 2001 har Unilever Danmark A/S markedsført MAIZENA.